Så här i sommartider måste man passa på att utnyttja jordgubbarna i alla möjliga sammanhang! Här är ett exempel - en marängswiss med jordgubbar istället för bananer. Förutom de klassiska tillbehören i form av vaniljglass, vispad grädde och maränger så ska den serveras med en ljummen, helt underbar kolasås. :) Jag anger inga mängder denna gången eftersom man varvar allting efterhand och enligt eget tycke i en stor skål eller portionsformar. Receptet på kolasåsen däremot ska ni få! Första gången jag åt den var på ett barnkalas hos en klasskompis på lågstadiet - det har varit mitt favorittillbehör till glass ända sen dess! Såsen stelnar när den kallnar så värm den en kort stund i micron eller på spisen före servering om du har kokat såsen i förväg.
Jordgubbsswiss med kolasås
Vaniljglass
Jordgubbar
Maränger
Vispgrädde
Kolasås
75 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Blanda alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull och koka i 3 minuter. Servera såsen ljummen (den tjocknar en del när den kallnar).
Vispa grädden. Skiva jordgubbarna. Varva glass, grädde, maränger, jordgubbar och kolasås i en stor skål eller små portionsformar. (Jag brukar börja och sluta med kolasåsen). Servera direkt!
Tack för receptet på kolasås.. Jag åt en sås som stelnade när jag var liten men har inte hitta något recept förrän nu.
SvaraRadera